Всяка година ще се прави анализ на потребностите от приемни семейства

Всяка година да се прави проучване и анализ на потребностите от приемни семейства на общинско и областно ниво предвиждат промени в наредба на социалното министерство, публикувани за обществено обсъждане в портала за обществени консултации Strategy.bg.

Върху данните от този анализ трябва да стъпи планирането на необходимия брой приемни семейства, както и за техния профил. Комисиите по приемна грижа, създадени към регионалните дирекции за социално подпомагане, съвместно с общините и частните доставчици, ще организират и провеждат информационни срещи, кампании и други събития за популяризиране на приемната грижа и набиране на кандидати за приемни семейства в съответствие с потребностите на общността от приемни семейства с определен профил.

Към 30 април тази година общият брой на децата, настанени в приемни семейства, е 1515, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане. Към същата дата утвърдените приемни семейства в официалния регистър са 1742. Семейства и деца, с които се работи по случаи на реинтеграция в семейна среда, по които е работено през април, е 1304. Към 30 април 116 случая са приключени, а по 1188 продължава да се работи. Броят на успешно приключилите случаи на реинтеграция през април е 47.

Отново към края на април 256 са приключилите случаи по превенция на изоставянето, а по 3178 продължава да се работи. Броят на успешно приключилите случаи на превенция на изоставянето през м. април 2024 г. е 209.

Според законодателството приемната грижа е мярка за закрила на деца в семейство на близки или в приемно семейство, които по една или друга причина не могат да са с родителите си.

“Основно промените имат за цел да подобрят процесите по осигуряване на приемната грижа и да повишат качеството ѝ, включително чрез регламентиране на изисквания за грижата, която приемното семейство полага за настаненото дете“, отбелязват вносителите от социалното министерство.

Промените се налагат, за да се приведе съответната наредба в съответствие със Закона за закрила на детето и Закона за социалните услуги, се уточнява в доклада на служебния социалния министър Ивайло Иванов. Усъвършенстват се процесите за набиране, оценяване и обучение на кандидати за приемни семейства, взаимно адаптиране, подкрепа и наблюдение на отглеждането на детето от приемни семейства. Регламентира се възможност за сключване на споразумения между общините от областта с цел планиране, управление и предоставяне на дейностите в подкрепа на приемната грижа на областно ниво, допълва още министърът в своя доклад.

Предвижда се още да бъде въведена методика, по която ще бъде извършвана оценка на кандидатите за приемно семейство. Тя ще бъде утвърдена от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане и съгласувана с председателя на Държавната агенция за закрила на детето.

Източник mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Германия се задръсти с е-коли, никой не иска да ги купи

Снимка БГНЕС, архив Германия буквално се задръства от електромобили, за които няма купувачи. Повече от 100 000 електрически коли престояват на паркинги на автопроизводители, на пристанища, в дилърски компании, пише Аutomedia, като цитира анализ на немски автоексперти. Причината да не могат да бъдат продадени е финансова – в края на […]