Вицепрезидентът на Иран пое временно поста на загиналия Раиси. Какво следва

sliven24

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси поставя началото на битка за замяната му в кратък срок, която ще има дългосрочни последици за висшето духовенство в ислямската република.

Мохамед Мохбер, който беше първи вицепрезидент при Раиси, вече пое президентските задължения в качеството си на изпълняващ длъжността. Периодът му на управление вероятно ще бъде кратък, като иранският закон предвижда нови президентски избори да се проведат в рамките на 50 дни.

Ултраконсервативният ирански президент, който се очакваше да стане следващият върховен лидер на страната, загина на 63-годишна възраст в катастрофа с хеликоптер. На борда беше и външният министър Хосеин Амир-Абдолахян, който също загина. Катастрофата стана в планинската северозападна част на Иран на 19 май на връщане от посещение на границата с Азербайджан.

Като възможни наследници на Раиси са сочени председателят на парламента Мохамед Багер Калибаф, бившият председател на парламента Али Лариджани или хора от лагера на бившия президент Хасан Рохани.

Мохбер, председателят на парламента и ръководителят на съдебната власт Голамхосеин Мохсени Еджей, сега трябва да организират избори в началото на юли.

Аятолах Али Хаменей вече заяви в свое изявление в неделя че „иранският народ не трябва да се притеснява, няма да има смущения в работата на страната“.

Предизвикателство за статуквото

Смъртта на Раиси обаче представлява предизвикателство за статуквото в ислямската република, което затвърди властта си след парламентарните избори тази пролет.

Али Афшари, бивш студентски лидер от САЩ, който е бил в затвора в Иран заради активната си дейност, заяви пред Радио Свободна Европа, че „може би няма да е лесно да се намери лидер като Раиси, който е бил изцяло предан на Хаменей“.

При спечелването на президентския пост през 2021 г. Раиси се възползва от масовата дисквалификация на реформаторски и умерени кандидати.

Според Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Chatham House в Лондон, Хаменей би могъл да се възползва от възможността да „реабилитира маргинализирания“ бивш председател на парламента Али Лариджани.

Някои наблюдатели предполагат, че това може да е шанс да се възстановят връзките с членове на лагера на бившия умерен президент Рохани, каза Вакил, въпреки че не вижда самия Рохани като потенциален кандидат.

Според Афшари иранското духовно ръководство сега се намира в „неудобна ситуация“ заради намирането на подходящ наследник на 85-годишния Хаменей, за когото се съобщава, че през последните години е имал здравословни проблеми. Афшари смята, че сина на Хаменей, видният духовник Моджтаба Хаменей, е силен претендент да замени баща си.

Съболезнования от съюзниците

Междувременно част от съюзниците на Иран изразиха съболезнования и декларираха готовност продължат да си сътрудничат със страната.

Сред тях са сирийският президент Башар Асад и Мохамед Али Ал-Хути, ръководител на Йеменския върховен революционен комитет на Хутите и Хамас.

В изявление на руския президент Владимир Путин се казва, че „като истински приятел на Русия, [Раиси] даде неоценим личен принос за развитието на добросъседските отношения между нашите страни и положи огромни усилия за извеждането им до нивото на стратегическо партньорство“.

Иран снабдява Русия с дронове, ракети, оръжия и боеприпаси в рамките на непредизвиканата ѝ война срещу Украйна.

„Като колега, който лично е бил свидетел на усилията му за мира на иранския народ и нашия регион по време на неговото управление, си спомням за г-н Раиси с уважение и благодарност“, написа в социалната мрежа Х президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Близо 100 брокери и компании се борят за призове в националния конкурс REAL ESTATE AWARDS

Засилен интерес и повече кандидатури спрямо миналата година регистрират организаторите на националния конкурс в сектора недвижими имоти REAL ESTATE AWARDS. Близо 100 компании и брокери подадоха своите номинации и ще се състезават за общо 9 награди в различни категории. На 28 май в Интер Експо Център ще бъдат определени най-добрата […]