“Ветото на България е безотговорна геостратегическа грешка”

Ветото на България на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз е "безотговорна и тежка геостратегическа грешка", обяви правителството на съседната страна. 

„С това България е застанала на пътя на нашата европейска интеграция, за която нееднократно институциите на ЕС и всички останали страни членки поотделно, включително и София, са казвали, че Скопие изцяло изпълнява условията“, пише още в официалната позиция на правителството, цитирана от „Макфакс“ и бТВ.

От правителството посочват още, че Северна Македония никога няма да се откаже от правото на самоопределение на македонските граждани, което е гарантирано от хартата на ООН, Европейската конвенция за човешки права, Лисабонския договор и основните ценности на собствената им конституция.

Заев във фейсбук: Ще се присъединим към ЕС като македонци, говорещи македонски език

В него се посочва, че македонската национална идентичност не е била, не е и е невъзможно да бъде предмет на преговори, категорични са от правителството.

„Македонският народ и македонският език са стълбовете на македонската идентичност. Те идват от миналото и са стълбове на нашето европейско бъдеще“, пише още в позицията.

За съжаление процесът на разширяване, като стратегическа цел на ЕС, бе спрян от Република България като членка на ЕС, се казва още в съобщението.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Коя е най-добрата поза за сън

Прекарваме една трета от живота си в леглото, но въпреки това повечето от нас дори не се замислят за позите, в които прекарваме това време. А трябва, казват експертите, защото някои от тях могат сериозно да застрашат здравето ни. Свити на една страна спят 54% от хората, 38% предпочитат да […]