Великобритания започва да ваксинира. Успех за Брекзита?

Великобритания вече започва да ваксинира срещу коронавирус – още преди да е получено одобрението за препарата на BioNTech от ЕС. Британски политици тръбят за успех на Брекзита. Коментар на Барбара Везел.

Твърденията на някои политици са толкова нелепи, че направо ти спрат дъха. Британският здравен министър, например, най-безсрамно обяви, че Брекзитът е позволил на британските власти да одобрят ваксината на BioNTech и Pfizer по-бързо от „мудния" ЕС. А колегата му Рийс-Мог дори го надмина с твърдението, че благодарение на променените от британското правителство правила вече не се налагало да се чака дългата и бавна процедура на ЕС по сертифицирането на ваксината.

Винаги е забавно, когато хората говорят по даден въпрос, без да имат понятие от него. Или когато си измислят свои собствени факти. Това са фейкнюз – фалшиви новини.

Германският министър на здравеопазването реагира на тези глупости държавнически. Той обясни, че тъкмо европейските правила позволяват на всяка страна-членка да издава собствено извънредно разрешително в спешни ситуации. Германия също можеше да постъпи така, но тя реши да върви по обичайния път и да изчака общото европейско разрешение за ваксината.

Брекзитът отрови всичко

Британското правителство обаче изглежда е обзето от манията да си приписва чужди успехи в борбата срещу коронавируса.

Нека припомним фактите: ваксината на BioNTech беше разработена по съвършено нов метод в една германска фармацевтична компания от учени с турски произход. Финансирането беше осигурено от различни източници, в това число и от ЕС. А британците нямат никакъв принос за този успех.

Цялата история е направо детинска и навярно не заслужава изобщо да бъде обсъждана. Но тя засегна един чувствителен нерв. Все пак ние знаем отговора на въпроса защо британците сега се държат по този начин. Тъкмо те, които в миналото винаги са държали на феърплея. Истината е, че Брекзитът отрови всичко.

Неговите привърженици още на референдума преди 4 години започнаха да разказват на хората чисти измислици, а сега явно са принудени да я карат по същия начин. Раздялата с ЕС очевидно ги подтиква да се кичат с чужди заслуги, да се бият в гърдите и да представят Великобритания като някаква „водеща глобална сила". Без значение по какъв въпрос.

В действителност този вид пропаганда е нелепа, а в контекста на пандемията от коронавирус – съвсем не на място. Защото, скъпи британски приятели, от този вирус се разболяваме всички еднакво – и от двете страни на Ламанша. Страдаме и умираме от вируса независимо от това дали сме членове на ЕС или не. Нашите лекари водят една и съща битка, а медицинските ни сестри са еднакво изтощени от нея. А примитивният национализъм, който е рожба на Брекзита, тук е повече от абсурден.

Карате ни да се срамуваме

Досега все пак разбрахме едно: ще се справим с тази ужасяваща ситуация само ако сме единни. Ако си помагаме взаимно, ако си делим ресурсите и се борим заедно. На ЕС също му беше необходимо известно време, докато го разбере.

Междувременно обаче в Европа се появи широка коалиция на разума, която осъзна, че само заедно можем да устоим на пандемията и да се преборим с икономическите последици от нея. Дали няколко хиляди британци ще бъдат ваксинирани три седмици по-рано от съседите им във Франция и Нидерландия, не играе никаква роля. А по-скоро ни кара да се срамуваме. От ваше име.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Завръщането на смъртта

Модерният човек все по-рядко има непосредствен контакт със смъртта. С пандемията обаче тя се завърна в живота ни, пише професор Ивайло Дичев. Пандемията придоби екзистенциални измерения. С нея се завърна смъртта, която съвременните общества се опитваха да забравят. У нас вече няма човек, който да няма познат, пострадал от коронавирус. […]