Васил Терзиев има вътрешно чувство: Нови избори в София наесен

sliven24

„За съжаление това, което се случва, е от един малък градски проблем да се озовем в безумната ситуация, в която сме. Ние сме се съобразили с решението на съда. В момента, в който имаше постановление, че работата трябва да спре, работата е спряла. Не е сложено колче или боя“. Това каза пред bTV кметът на София Васил Терзиев.

„Не е работа на министъра на вътрешните работи да инспектира сложени ли са огради. Не е работа на кмета това да е централна тема месец и половина при положение, че има много други проблеми, които трябва да се решават“, каза Терзиев.

Още по темата

28 юни 2024 07:55

17

„Политизирахме много този проблем и ни вкара в една безумна ситуация. Сега не е ясно какво трябва да се направи. Съдът каза спрете – спряхме. Предполага се, че трябва да се върне, но се предполага и ще искаме тълкувание какво точно казва решението на съда. Предполага се, че трябва да се върне, но към кое? Към 2019 година ли? Ама и то е незаконно според решението на ВАС. Оказва се, че с години маркировката и промяната на движението е незаконна. Дори възстановяването на каквото и да било не е толкова лесно, ако искаме да го направим законно. Важно е да се намери какъв е пътят, по който да бъде решен проблемът“, посочи кметът.

„Години наред нехайство. Няма „Генерален план за организация на движението“ (ГПОД). Нито Диана Русинова и други са го повдигали като въпрос. Изведнъж правим една велоалея и една бус лента и се вкарваме в ситуация, в която целият град страда от политическо позициониране и затова, че някои хора не могат да излязат от кампания“, добави той.
 
„Ако следваме логиката на СДВР, да преградим булевардите с метална ограда, защото е незаконно, защото не е безопасно и да се доближим до мечтата ни за пешеходен център. Това, което се случва, е, че този диалог се води по медиите. Те ни пращат писма, ние им връщаме. Това е тяхна интерпретация какво следва. Има много фриволни работи, които не се споменават в решението на ВАС. Говорят за някаква строителна площадка. Как решиха, че е строителна площадка, та трябва да я обезопасяваш? Къде е разрешителното по строеж? По ЗУТ ли е? Несериозно е това, което се иска“, каза той.

„Преустановено е въвеждането на новата организация, разбира се. Не се е преустановило ползването на новите паркоместа и велоалеи. Те се ползват. Няма строително-монтажни работи. Ако вчера Калин Стоянов е бил на строителна площадка, трябваше да носи каска. С Калин Стоянов не си говорим. Няма да сложим плътни огради. Как си представяте да махна всички паркоместа по булевардите? МВР ни пишат разпореждания, ние ще ги обжалваме, защото мислим, че не са издържани“, добави Васил Терзиев.

Според него реорганизацията на движението около НДК струва около 400 хил. лева.

Той коментира и изказването на служебния министър на вътрешните работи, че ще бъде наложена глоба на Столична община в размер до 7000 лева.

„Ще я обжалваме. Ако бъдем осъдени да платим глобите на СДВР, ще ги платя лично. Поемам лична отговорност“, подчерта кметът на София.

„Вярвам, че с това, което отчетохме като грешки, ще подобрим работата с другите институции. Не ме питайте мен защо няма Генерален план за организация на движението. Питайте тези, които са управлявали 18 години. Има осигурено финансиране. Започнали сме работа. От май месец има група. По този проект се работи. До 2025 година трябва да са готови всички неща, за да се пусне обществена поръчка и през 2027 година ГПОД да е готов. Критикуващите – 7 години къде спахте?“, коментира още Васил Терзиев.

Отстранени кметове

Незабавното отстраняване на кмета на столичния район „Илинден“ Емил Бранчевски заради несъвместимост беше потвърдено от Административния съд – София град. Произнасянето на съда не е по същество, а за искане от страна на Емил Бранчевски да се спре предварителното изпълнение на решението за отстраняването му, взето в края на миналата седмица от Общинската избирателна комисия София-град.

Съдът ще гледа по същество делото за отстраняването на Емил Бранчевски на 1 юли.

„Чакам и мен да ме проверят. Чакаме решението на съда за отстранените от ОИК районни кметове. Може въпросът с оставката на Терзиев да го решат по друг начин и да ходим на избори за кмет наесен. Чакам да видя решението на съда следващата седмица за касиране на изборите. Вътрешно чувство имам, че ще има избори. Вижда се, че има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо. Всеки, който се бори срещу това как работят системи в тази държава – районни кметове, подуправители на БНБ, хора в различни институции. Виждате с абсурдността отстраняването на кмета на „Илинден“. Попълваш декларации, знаеш, че нямаш право да имаш фирми. Изведнъж три месеца по-късно се оказваш с фирма фантом в Англия, която даже не е дорегистрирана. Тя не е функционираща и не може да извършва търговска дейност. Допускаме грешки, но чак такива. Има целенасочена атака. От нашия независим съд – никога не очаквам атака“, каза още кметът Васил Терзиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по новата процедура за саниране

28.06.2024 10:04, Връзки с обществеността (Община Сливен) Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди около 1 седмица | 200 Всички етажни собствености, които имат енергийни обследвания и технически паспорти, могат да кандидатстват за саниране на жилищни сгради по новата процедура. Това открои по темата пред журналисти кметът Стефан Радев. Сливен […]