Българка и фермата ѝ за люти чушки в селекцията на Forbes

Славена Родинова е на 27 години и е от варненкото село Страшимирово. Тя е от малкото българки, попадащи в селекцията на Forbes за Европа “30 под 30”. Тя помага на родителите си и развиват ферма за люти чушки. Славена никога не си е представяла, че ще влече в класацията.

Славена Родинова от 3-годишна възраст помага в отглеждането на подправки и зеленчуци в градината на своите родители, която тогава е 10 декара. Като по-голяма пък продава произведената от тях продукция на пазара във Варна. В Началото не се занимава активно със земеделие, тя тръгва по свой път да преследва своите си мечти и напуска фермата. Известно време се занимава с музика, след това решава да загърби всичко и да се върне в семейната ферма да помага на родителите си.

“Аз си казах, Славена, ти имаш една прекрасна възможност с това, което твоите родители са създали да допринесеш с едно по-модерно мислене, с една по-различна перспектива, с един по-различен подход”, откровено е момичето пред БНТ. “За щастие живеем в един модерен свят, в който технологиите позволяват да правим едно умно земеделие, да пестим повече физическата си сила, да работим малко повече с мозъка си“, допълва Славена.

Майката на Славена е щастлива, че дъщеря им помага.”Нас никой не ни е подкрепял. Нямали сме познати, нямали сме познати в институции, но този път, който вървяхме, труда, който положихме, любовта, която положихме започна да се вижда от всички останали. И ето, дойде моментът, в който всичко това започна да ни се отблагодарява“, разказа Дарина Родинова, майка на Славена.

Така една сутрин момичето се събужда и в пощата я чака един по-различен имейл, който променя живота ѝ.

„Събудих се сутринта с мейл, че аз попадам в тази класация редом до хора като Адел. Доста малко българи са попадали в такава класация. За мен това е един трамплин, но и определено една възможност, и същевременно една страхотна отговорност да знам, че аз абсолютно заслужавам да бъда сред тези хора. И си поставям още по-високи цели“, каза младият предприемач.

Славена разказва, че иска продукцията да стъпи на световните пазари. Споделя, че благодарение на ЕС продукцията по-лесно достига до Европа.

„Много по-лесно при нас се случва комуникацията с партньорите ни, които са част от ЕС, границите са отворени. Много по-лесно се прави един износ, защото всъщност, когато започнахме да продаваме в Китай беше изключително трудно първо ние да регистрираме бранда си там, да започнем да работим, чисто документално всичко е толкова по-сложно, отколкото да работиш с партньори, да си част от ЕС смятам, че наистина е много голямо предимство и една възможност просто по-лесно някак си да ти се случат нещата“, заяви Славена.

И споделя, че животът в село Страшимирово има и своя чар. Не само можеш да се реализираш, но можеш да си намериш и уединение, да си сам в хармония с природата.

“Смятам, че това ти носи много голямо удоволствие, удовлетворение да береш плодовете на труда си“, сподели Славена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Всяка година ще се прави анализ на потребностите от приемни семейства

Всяка година да се прави проучване и анализ на потребностите от приемни семейства на общинско и областно ниво предвиждат промени в наредба на социалното министерство, публикувани за обществено обсъждане в портала за обществени консултации Strategy.bg. Върху данните от този анализ трябва да стъпи планирането на необходимия брой приемни семейства, както […]