БНБ пуска сребърна монета „100 години лека атлетика в България“

sliven24

От 20 май 2024 г. Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „100 години лека атлетика в България“ с номинална стойност 10 лева. През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Цената на монетата при пускане в обращение е 150 (сто и петдесет) лева.

На лицето на монетата са изобразени в центъра – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея на два реда – номиналната стойност „10 лева“, а отдолу годината на емисията „2024“, а околовръст горе – надпис „Българска Народна банка“.

На гърба на монетата в центъра са изобразени трима спортисти на фона на числото „100“, а околовръст надписи горе – „100 години“, отдолу – „Лека атлетика в България“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 20 май 2024 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Инвестбанк“ АД, „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД, „Токуда Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Загиналият мъж в катастрофата с НСО бил професионален шофьор

Загиналият 60-годишен мъж в катастрофата край Аксаково с кола на НСО, в която пътувал Кирил Петков в четвъртък, е бил професионален шофьор. Това написа негов братовчед в емоционална публикация във фейсбук. От публикацията става ясно и, че мъжът се е казвал Ицо. Още по темата 17 май 2024 13:04 103 […]