Бизнес средата в България се влошава, а Европа е икономическо джудже

Нивото на инвестициите в България е на рекордно, историческо дъно. Тоест инвестициите в дълготрайни активи към БВП постоянно спадат в процентно изражение и виждаме, че големите инвестиции заобикалят България и отиват в страни извън ЕС, като Сърбия. Българският бизнес винаги е искал едно нещо – политиците да създадат подходяща бизнес среда за развитие на икономиката и бизнеса и ако не помагат, то поне да не пречат. За съжаление в България в последните години се действа точно в обратната посока – бизнес средата се влошава и резултатът е това, което виждаме. Това каза Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Факторите, които пречат на нормалната бизнес среда, в която да се прави бизнес у нас, са свързани на първо място с нуждата от политическа стабилност, каза събеседникът. „Нужно е стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи стабилно реформаторско правителство, да се извършат дълго чакани и отлагани реформи в редица сектори – в сектор образование, в сектор здравеопазване, в сектор държавно управление, даже в сектор сигурност и отбрана. Има едно отлагане на тези реформи, което пречи за развитието на средата“.

 „Посланието, което България отправя към чуждестранните инвеститори, е, че се намира в едно висящо, безтегловно положение от политическа гледна точка и от гледна точка на бъдещо развитие на икономиката“.

Големите очаквания за промяна в отношението на страните от ЕС по отношение на приемането ни в Шенген до края на годината отново не се оправдават. Отново имаме засилване на твърдите позиции на някои държави, вместо те да отслабват, както всички очаквахме до края на годината, каза още Иванов.

„Нужна е много активна работа от страна на българската дипломация. Много активна работа на българското правителството. За съжаление не виждаме такива сигнали за подобни намерения, нито от страна на дипломацията, нито от правителството. За това политиците трябва да разчитат правилно сигнала, който избирателите дадоха с ниската избирателна активност – че политическата система в България е на ръба и ако не се вземат драстични мерки за промяна на отношението на политиците към управлението на страната, може би наистина ще следват по-агресивни действия от страна на избирателите“.

Конкретните стъпки, които бизнесът очаква да бъдат взети, ако бъде съставено правителство, са свързани на първо място с това всички политически сили да преодолеят своите различия и да намерят обща формула за управление, така че да се формира широко парламентарно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство, коментира Добрин Иванов. България няма нужда от поредни избори, защото те биха създали дори още по-патова ситуация, отколкото е сегашната. Намираме се в ситуацията, която бяхме преди изборите и същите варианти за управление стоят и в настоящата ситуация. Надяваме се политиците да действат отговорно и да вземат отговорни политически решения.

Еврозоната за нас винаги е била основен приоритет, заедно с членството в Шенген и ОИСР, добави гостът. „Отново заради погрешни политики на изпълнителната власт по отношение на инфлацията в края на миналата година, ние сме в ситуация да изпуснем и последния влак за еврозоната“. Доста работа е свършена. Имаме изработен закон за въвеждане на еврото, който предстои да бъде гласуван. Имаме изработени всички нормативни промени, които трябва да бъдат приети, така че да бъде улеснено въвеждането на еврото и когато изпълним техническия критерий, а именно спад на инфлацията, да поискаме доклад, който да констатира това изпълнението на техническите критерии и да бъдем приети в еврозоната“.

„За българския бизнес това е безалтернативно, защото това ще подобри бизнес средата като цяло и то не благодарение на българските политици, а благодарение на факта, че ще бъдем приети в Еврозоната. Това ще подобри бизнес средата и ще даде необходимата глътка въздух, така че да се облекчат условията за правене на бизнес и да се насочат допълнителни инвестиции в страната“.

Тук има и един въпрос, относно предстоящите промени в самия Европейски съюз, подчерта Добрин Иванов. „Резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че ще има промяна в основните политики на ЕС, които се надяваме да бъдат в правилната посока, а именно отлагане на Зелената сделка, намаляване на регулациите, тъй като благодарение на тези погрешни политики Европа през последното десетилетие се превърна в политическо джудже и в играч на световната икономика, който има все по-малко влияние върху нея. Беше изместена и от Китай, и от САЩ, които и преди това бяха по-напред, но също и от Индия, която се развива доста ускорено за сметка на Европа.

„Зелената сделка трябва да бъде преосмислена и отложена във времето, тъй като с тази скорост за приемане на политики Европа намалява своята икономическа конкурентоспособност“. „Необходима е политика, която да намали цената на енергоносителите, да създаде условия за правене на бизнес, да осигури човешки ресурси, политика в посока повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Седем арестувани за незаконен арсенал

Снимка: БГНЕС Седем души са арестувани за незаконна преработка, производство и държане на оръжия, боеприпаси и взривни вещества, съобщиха от прокуратурата в Ловеч. Оттам информират, че под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Ловеч, Териториално отделение – Тетевен, се провежда разследване.   След полицейска спецоперация от служители на ГДБОП, […]