Без ръст на цената на парното, очакванията са то да е 5% по-евтино от 1 юли

sliven24

Без ръст на цената на парното, очакванията са то да е 5% по-евтино от 1 юли

Снимка: БГНЕС

Повечето топлофикации в страната искат по-високи тарифи за парното и топлата вода от 1-ви юли, става ясно от заявленията им в Комисията за енергийно и водно регулиране. Но „Топлофикация – София“, която все още е затънала в дългове, предлага намаление на сметките за парно.

„На практика не мисля, че това може да се случи. Топлофикациите залагат своите разходи със заключени формули. Получава се някаква стойност на цените на електрото и на топлото. В зависимост от това как са подредени тези разходи се определя цената на електричеството, което произвежда Топлофикация и на топлото. За да иска „Топлофикация – София“ по-ниско парно, значи трябва да иска да продава тока по-скъпо. Това е кръстосано субсидиране и не е разрешено“, коментира пред БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

КЕВР ще регулира този въпрос с преразпределение на разходите на „Топлофикация – София“. „Топлофикация – Плевен“ също настоява за намаление на цената на парното.

„Причината е съвсем различна от тази в София. В края на миналата година „Топлофикация – Плевен“ въведе в експлоатация много сериозни нови мощности за производство на електрическа и топлинна енергия. Това увеличи нейната ефективност. Там падането на цената е абсолютно нормално“, обясни Георгиев.

Енергийният регулатор трябва да реши окончателно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни.
„По нашите разчети, които са паралелни на КЕВР и дават някаква индикация излиза, че до 5% ще намалее парното средно за цялата страна. Няма да има повишение в цените“, каза Георгиев.

Крайният срок за поставяне на дигитални топломери е 2027 година, но този процес на подмяна вече е започнал много сериозно, обясни още той в предаването „Преди всички“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

9 причини постоянно да сте разтревожени

Всеки се тревожи от време на време, а според едно проучване от 2020 г., 59% от анкетираните съобщават за ежедневно чувство на безпокойство. Независимо дали се подготвяте за важна презентация на работното място или пък преминавате през трудни лични промени, нормално е от време на време да имате безсънни нощи. […]