БАН с втори вариант на ваксината срещу COVID-19

Учени от БАН започват разработка над втори вариант на българската ваксина срещу коронавирус и ще има различен коктейл от антигени в сравнение с първата. Това заяви пред „Здравен Телеграф“ шефът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Пенка Петрова.

Идеята, която ще се финансира от фонд „Научни изследвания“ е различна от тази, над която специалистите вече работят благодарение на институт „Пастьор“ в Париж. Над втория вариант на ваксината ще се трудят учени от департамента по имунология с ръководител проф. Андрей Чорбанов.

Прототипът на първия препарат, над който се работи от месеци, ще бъде готов до Нова година. „Избрани са вирусните антигени, срещу които да се действа. Има различни видове ваксини. Едните, които ще се закупят от България са на базата на информационна РНК, която доставя информация на клетките за производството на вирусни белтъци, срещу които да се изгражда имунен отговор.

Нашата разработка прескача този етап и всъщност като протеинова ваксина действа директно срещу определени вирусни белтъци, като се изгражда имунен отговор и имунната система се обучава да разпознава навреме и да унищожава вируса“, разказват от Института по микробиология.

През 2021 г. ще започнат изпитанията над животни, като една част от опитите ще бъдат направени в институт „Пастьор“ в Париж. Всяка една от лабораторните мишки, над които ще се правят тестове, струва около 200 долара.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Кантарджиев: Около 12% от българите вече са били в контакт с вируса

70% от населението трябва да се ваксинира срещу коронавируса. Това заяви пред Нова ТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че около 12% от българите вече са имали контакт с вируса, създали са си имунитет и няма опасност да се заразят. По повод […]