Асен Василев: Над 2 млрд. лв. от таксата за транзит на руски газ отпаднаха от Бюджет 2024

Над 2 млрд. лв. приходи, очаквани от таксата за транзит на руски газ, са извадени от Бюджет 2024 г. Вследствие на това и капиталовите разходи, които плануваше държавата за догодина са намалени с 2 млрд. лв. Вместо предвидени 12 млрд. лв. те се понижават на 10 млрд. лв. За тези корекции в годишния финансов план на държавата за догодина са се разбрали в петък ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС и ДПС. Това обяви в неделя финансовият министър Асен Василев в Благоевград.

Постигната е принципна договореност НС да гласува заедно с Бюджет 2024 проектите на общините, които ще се подпомогат със заложения специален фонд за местната власт от 1 млрд. лв. Работи се и по вариант гласуването на част от проектите да може да се случи и по-късно, ако общините не са готови да ги подадат до дни.

Министърът определи и като „опити за всяване на страх“ твърденията на „Лукойл Нефтохим“, че падането от Нова година на квотата за износ на продукти, преработени от руски петрол, може да затвори рафинерията. Министърът добави, че няма пречка за износ на горива и продукти, произведени от неруски петрол.

В Благоевград се провежда среща на “Продължаваме промяната” с новоизбраните кметове и общински съветници. Домакин е кметът на Благоевград от ПП Методи Байкушев, а гости са премиерът Николай Денков и съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

Приходите от газовата вноска са извадени

„Два милиарда и 400 млн. лева, които не бяха предварително предвидени в оригиналното планиране, които сложихме от новата вноска на газа, срещу които имаше допълнително направени инвестиции – капиталови разходи, всъщност отпаднаха от общата рамка на бюджета“, обясни министърът на финансите.

„Що се отнася до финансирането на образованието – това, което ние чуваме, е, че всички са изключително доволни. Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значителното са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите – има 15% увеличение на стандартите, отделно има 28.5 млн. лева, които са за реална дейност по методика на Министерството на културата“, обясни още той.

Той добави, че в петък е провел среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалища.

“Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност за дейности имат и всъщност да се работи по-активно, за да могат тези средства да достигнат до тях”, добави министърът.

Той припомни, че през 2021 г. са отпуснали 12 млн. лева по този начин, но те са се върнали в бюджета, защото Министерството на културата не е успяло да се организира тогава.

Не деля общините на „наши“ и „ваши“

Относно финансирането за общините, Асен Василев каза, че никога не е делил и няма да дели общините на „наши“ и „ваши“. Според него винаги критериите са били едни и същи.

„Още в правителствената програма сме заложили да има 1 млрд. лева за общински проекти, по начина, по който имаше Фонд за общински проекти през 2022 г. В този 1 млрд. лева има конкретни параметри, с които общините могат да кандидатстват. Това, което колегите от ГЕРБ-СДС искат е този списък с проекти да бъде приет със закона за бюджета, а не да се работи с общините както беше преди това. Това не е никакъв проблем, по принцип е добре парламентът да гласува списъка. Единственото въпросът е във времето – дали ще стигне времето на общините да се организират до приемането на бюджета“, коментира финансовият министър.

Асен Василев каза още, че може да се помисли за хибриден вариант – общините, които са готови с проекти, да минат на гласуване през парламента, а другите да бъдат гласувани, когато са готови.

„Опити за всяване на страх“

Финансовият министър коментира и позицията на „Лукойл Нефтохим“, изпратена до медиите в събота, според която отпадането на квотите от Нова година за износ на нефтопродукти, преработени от руски петрол, може да доведе до спиране на работата на рафинерията.

Министърът определи това твърдение като опити за всяване на страх.

„Още преди месец и половина – два парламентът прие закон, с който трябва да поетапно да се намали употребата на руски петрол. Това, че се забранява износът от 1 януари, касае руския петрол. Ако има неруски петрол, той спокойно може да се изнася, каза още Василев. Според министърът това просто ще ускори преминаването към неруски петрол.

В събота, в позицията на компанията се казваше – „Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар“.

В края на тази седмица ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС постигнаха договореност за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията.

Според Василев няма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас.

Източник mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

СГС остави в ареста обвинения в палежа на бус на МВР на протестите

СГС остави в ареста 29-годишния Стефан Шикеров, обвинен в палеж на бус на МВР на протеста срещу БФС на 16-ти ноември. Съдът приема, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е съпричастен към обвинителната теза. В залата присъстваше и бременната в 9-ия месец съпруга на обвиняемия. “Видях, че нещата ескалират […]