Арестуваха полицай, опитал се да укрие бизнесдама от НАП

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.К. за извършени от него престъпления по чл. 311, ал. 1 и по чл. 294, ал. 4, вр. ал. 1 от НК, научихме от пресцентъра на държавното обвинение.

Обвиняемият П.К. бил назначен на служба в МВР през 2002 г., където до 2018 г. заемал длъжностите граничен полицай, полицай в група „Охрана на обществен ред“, младши районен инспектор в сектор „Охранителна полиция“ в РПУ в гр. Благоевград.

През 2016 г., в кръга на службата си, обвиняемият разбрал за преписка, свързана с искане на Национална агенция за приходите към полицейските органи за оказване на съдействие за установяване на местонахождението на М.К. – управител на дружеството „Д.П.И.-Е.“ ООД. Спрямо нейната фирма имало резолюция за извършване на проверка, касаеща установяване на факти и обстоятелства във връзка с декларираните данни и начислено ДДС.

Въпреки че въпросната преписка била разпределена на негов колега, обвиняемият К. се запознал с материалите по нея и взел постъпилите от НАП документи. Впоследствие той предприел действия, с които създал затруднения по установяване и доказване на нарушения на данъчното законодателство от управляваното от М.К. дружество, респективно образуване на наказателно производство. Макар че знаел местонахождението на жената, той се ангажирал с укриването ѝ от данъчната проверка. С тази цел изготвил докладна записка, в която посочил, че тя заминала да живее и работи в чужбина, което не отговаряло на обективната истина. С действията си той съставил официален документ, предявен на органа по приходите, в който отразил неверни обстоятелства. Освен това не докладвал за състоялата се среща с М.К. и лично я предупредил за евентуалната проверка.

Пред обвиняемия К. били извършвани множество престъпления, в това число държане и използване на наркотични вещества. Въпреки че бил длъжен, той не изпълнявал задълженията си по служба, нито докладвал за деянията. Освен това съдействал за осуетяване и избягване от наказателно производство.

През нощта на 07.11.2017 г., в заведение в гр. Благоевград, между намиращите се там компании възникнал спор, при който на А.С. бил нанесен побой и отправени заплахи. Имало свидетели, че извършителят на деянието е А.Г., фигура от активния криминален контингент в региона. Пострадалият подал сигнал за случилото се на телефон 112. На изпратените на място полицейски служители мъжът заявил за намерението си да депозира жалба за извършените престъпни посегателства. Инцидентът бил регистриран в Районното полицейско управление, като проверката за него била възложена на П.К.

С цел осуетяване на наказателно преследване срещу извършителя на побоя – А.Г., и същият да остане ненаказан, обвиняемият предприел редица действия, с които да прикрие престъпните му деяния. Посещавал дома и се обаждал по телефона на пострадалия и убеждавал както него, така и близките му, да се напише обяснение за липса на претенции по случая, а впоследствие да се оттегли депозираната жалба. Въпреки това, опитите на обвиняемия да не се води проверка и наказателно производство за инцидента останали без резултат.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кораб на SpaceX с успешна мисия

Космическият кораб на американската компания SpaceX се скачи с Международната космическа станция, съобщи FOX News. Компанията потвърди това. Скачването се е забавило с десет минути. Корабът излетя от Кейп Канаверал. Натоварен е с оборудване и провизии. Малки затруднения са забавили скачването. Доставката вече е на борда. SpaceX работят по редовни […]