АЕЦ „Козлодуй“ без руско гориво, но как ще получи нов лиценз?


АЕЦ "Козлодуй" без руско гориво, но как ще получи нов лиценз?

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво. Ще бъде ли изправена България и енергетиката ни пред проблеми?  

„Не е такава ситуацията в този конкретен договор. Той подлежи на предоговаряне и не е срочен. Дори няма изисквания за определен срок години да се доставя това гориво“, коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Докогоа ще работят V и VI блок?

„По този начин руснаците вече отказаха да спират гаранцията за употребата на блоковете до края на живота им. Ние се надяваме да работят до 2047-2049 година V и VI блок. Такава е сметката. Имаме едно съгласие на главния конструктор, направено при последната модернизация през 2017-2019 година за V и VI блок, която казва, че те могат да работят още 30 години от онзи момент. Друг е въпросът, че когато наближи краят на срока, в който те имат 10-годишен лиценз, съответно 27-29 година, догодина централата ще трябва да започне процедура по издаване на нов лиценз за нови десет години. Тук настава интересен и тънък момент – как ще продължим живота на тези блокове, без участието на руснаците“, допълни Куюмджиев.

По негови думи това е трудна задача, но не и неизпълнима. Преди години, когато украинците са прекратили договорите си с руснаците, те сами са разработили методология. И трябва да се обърнем към тях за помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От МОН предлагат матурите да се провеждат онлайн

Снимка: БГНЕС Образователният министър Галин Цоков ще предложи на Народно събрание и на наследника си в МОН матурите да се провеждат онлайн. Иновативното предложение е част от цялостен пакет с промени в Закона за училищното и предучилищното образование, обясни във Варна проф. Цоков. В морския град министърът участва в конференция „Цялостен […]