Австрия залови арсенал, предназначен за крайнодесни в Германия

Министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер съобщи на извънредна пресконференция, че под ръководството на виенската полиция службите за сигурност са разкрили мрежа, свързваща организираната престъпност, десния екстремизъм и търговията с оръжие. Както съобщи министърът, разследващите са били изненадани от мащабите на престъпленията на мрежата.

Австрия разследва 70 души за финансиране на тероризма

Първоначално полицията е получила от германските си колеги улики за престъпление, свързано с търговия на наркотици. Както съобщи за пресата Михаел Мимра, заместник-ръководител на криминалната служба на провинция Виена, след германския сигнал е започнало разследване за организирана престъпност. Но скоро станало ясно, че случаят приема огромни размери. От търговия с наркотици разследването се разширило към разследване за търговия с оръжие и десен екстремизъм. Целта на престъпните деяния е била да се изгради въоръжена милиция в Германия.

Повече крайнодесен екстремизъм, по-малко жертви на тероризма в света

В момента в ареста се намират пет лица, а пет жилища за обискирани. Полицията е успяла да залови 53-годишен австрийски гражданин, за когото се предполага, че е организирал и извършил търговията с оръжие. В Германия са арестувани две лица и са направени два обиска на жилища.
Конфискувани са големи количества наркотици. Полицията отказа да съобщи имена и детайли поради следствена тайна, но каза, че сред задържаните се намират лица, за които е известно, че имат връзка с десни екстремистки среди.

СВЯТ Полиция Германия
Германия забрани неонацистката организация „Комбат 18“

Мимра обрисува мащабите на престъпната дейност на мрежата, като изброи колко оръжия за били конфискувани: 76 полуавтоматични и автоматични оръжия, над 100 000 огнестрелни муниции от различен калибър, шест ръчни гранати, запалителни вещества, експлозиви и други. Полицаите са открили също така пари в брой и голямо количество военна екипировка.
Сега на ход са криминалистите, допълни Мимра, тъй като всеки предмет ще трябва да се изследва, да се вземат евентуални отпечатъци от пръсти, да се установи дали с оръжието е стреляно. Специалисти от всички служби в Австрия, включително и военните, са привлечени в изясняване на случая, което ще отнеме много време.

Масови обиски в Австрия на неонацисти

По данни, с които разполага вестник "Курир", сред задържаните е и лице, излежало дългогодишна присъда за националсоциалистическа дейност. По-нататък вестникът цитира Герхард Пюрстл, ръководител на виенската полиция, който казва, че това е най-голямото количество оръжие, заловено при операция в Австрия, от десетилетия насам.

БТА

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разкриха физическите проблеми, които измъчвали Даяна

Принцеса Даяна винаги е била любимка на народа, а съдбата ѝ все още предизвиква съчувствие и емпатия у жените във всяко кътче на Земята. Тя винаги е била модна икона, не веднъж е казвано, че е изпреварила времето си. Принцесата е много известна, силно уважавана, но както всяко човешко същество […]