Австралиец доказа известната Хипотеза на Сендов

Един от най-добрите млади математици – австралиецът от китайски произход Терънс Тао – е решил Хипотезата на Сендов, стана ясно от публикация на самия Тао в блога му и публикуваното доказателство в научния онлайн архив arXiv.

Почина академик Благовест Сендов

Хипотезата на Сендов е дело на известния български математик, политик, образователен деец и общественик Благовест Сендов. Обявена през далечната 1959 г., тя е обект на стотици изследвания и опити за доказване в последния половин век.

Хипотезата е свързана с разположение на нулите на произволен полином с комплексни коефициенти и нулите на неговия производен полином. Тя казва, че ако комплексен полином има нули само в единичния кръг, то неговата производна има нула на разстояние по-малко от единица от някоя от тези нули

Благовест Сендов бе известен на българите не само като математик, но и като новатор в образованието, политик и дипломат. Популяризатор на информатиката, създател на Националния фонд за научни изследвания, академик и признат международно учен, в света на математиката той е особено познат с тази хипотеза, определяна като изключително елегантен проблем от много специалисти.

Политици, дипломати и учени изпратиха Благовест Сендов

Терънс Тао е сред най-силните математици на съвремието. Показва гениални умения в математиката още като дете, като най-младия участник в Международната олимпиада по математика на 10 години, когато получава бронзон медал. На 11 взима среброто, а на 13 най-после получава златото. На 24 години става най-младия професор по математиката в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), където преподава и досега. На 31 години печели Медала на Филдс, еквивалент на Нобела в математиката.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Пинелов пред ФАКТИ: За 41 години съзнателен живот, такива диги не помня да са били издигани в Созопол

След като през ноември жители на Созопол протестираха срещу изграждането на предпазни диги на Централния плаж в града от концесионера на плажа, в последните дни сигналите за присъствие на багер на Централния плаж и за неговата дейност там продължават. Последва писмо на концесионера на Централния плаж в Созопол – дружеството […]